Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Voordelen van afvallen met sporten

Als je aan afvallen denkt dan denk je aan sporten. Maar wat is het voordeel van afvallen met sporten? Wat zijn de beste sporten om af te vallen? En is sporten wel echt nodig om af te vallen? Op deze vragen zullen we in dit artikel antwoord geven.

Is het echt nodig om te sporten als je af wilt vallen?

Laten we maar met de belangrijkste vraag beginnen; is het echt nodig om te sporten als je af wilt vallen? Het antwoord daarop is simpel: Nee. Afvallen met sporten heeft echter wel een aantal voordelen.

Afvallen doe je vooral in de keuken (door minder te eten) en is een kwestie van het zorgen voor een negatieve energiebalans. Een negatieve energiebalans houdt in dat je lichaam meer calorieën verbrand dan het binnen krijgt. Door minder te eten kan je deze negatieve energiebalans al creëren. Het is daarbij niet perse nodig dat je meer calorieën verbrand (door te sporten). Door naast minder te gaan eten ook te gaan sporten kan je het proces van afvallen wel versnellen, in die zin heeft sporten dan ook zijn voordelen.

Als je gaat afvallen dat heeft wat je eet 80% invloed op het afvallen en sporten slechts 20%. Minder gaan eten is daarom belangrijker dan gaan sporten. Gaan sporten heeft natuurlijk wel een aantal voordelen voor de gezondheid.

Het voordeel van afvallen met sporten

Het voordeel van afvallen met sporten is dat je hierdoor sneller kunt afvallen. Door met een sport calorieën te verbranden kan je een grotere negatieve energiebalans creëren waardoor je sneller afvalt.

Een ander voordeel van gaan sporten is dat dit goed voor de gezondheid is. Het helpt om het hart- en bloedvaten gezond te houden.

Een ander niet te onderschatten voordeel is dat sporten tijdens het afvallen ervoor zorgt dat je spiermassa beter behouden blijft. Indien je inactief bent terwijl je aan het lijnen bent dan is de kans groot dat je spiermassa zult verliezen. En juist deze spiermassa is essentieel bij het voorkomen van het jojo-effect. Het zit zo: je rust-metabolisme is direct gekoppeld aan de hoeveelheid spiermassa welke je hebt. Veel mensen welke een crash-dieet volgen (een dieet met een grote negatieve energiebalans) verliezen hierbij veel spiermassa. Als gevolg hiervan is het rust-metabolisme achteruit gegaan.

Zodra men, na het crash dieet, weer de calorieën gaat eten welke men voorheen at, dan is er sprake van een grote positieve energiebalans. Hierdoor zal men snel weer aankomen. Door te gaan sporten wordt dit voor een belangrijk deel voorkomen.

Daarbij komt nog dat men ook na het afvallen vaak blijft sporten. Men wil graag de behaalde conditie behouden of wil graag de opgedane sociale contacten behouden. Indien men, na het behalen van het streefgewicht, blijft sporten dan is het makkelijker om op gewicht te blijven.

Wat zijn de beste sporten om af te vallen?

In principe is iedere sport geschikt om af te vallen, zolang je er maar calorieën mee verbrand. Omdat de ene sport intensiever is dan de andere zal je met de ene sport ook meer calorieën verbranden dan met de andere. Dit kan je compenseren door een sport langer te beoefenen. Een sport welke minder intensief is, is in de regel ook langer vol te houden. Zo zal je met hardlopen 2 tot 3 maal zoveel calorieën verbranden dan met wandelen. Daar staat tegenover dat wandelen veel beter vol te houden is en daardoor ook langer achter elkaar gedaan kan worden.

Om af te kunnen vallen met een sport is het niet perse nodig om een uithoudingssport te doen. Sterker nog. De beste resultaten worden behaald met intensieve sporten zoals krachttraining of intervaltrainingen.

Met het beoefenen van krachttraining verbrand je weliswaar niet zoveel calorieën als bijvoorbeeld hardlopen, toch blijkt dit effectiever te zijn. Dit heeft een aantal redenen. Eén van deze redenen is dat je met krachttraining te maken hebt met een after-burn effect. Om te herstellen van de inspanning blijft het lichaam ook na de training nog calorieën verbranden. Je verbrand tot wel 24 uur na een krachttraining calorieën.

Een ander effect van krachttraining is dat je er spiermassa mee zult winnen. En meer spiermassa betekent een hoger rust-metabolisme. Het lichaam gaat dus letterlijk meer calorieën verbranden, en dat ook op de dagen dat je helemaal niet actief bent geweest. Dit terwijl je met duursporten alleen maar calorieën verbrand op het moment van inspanning.

Uit onderzoeken blijkt dat HIIT (High Intensity Interval Training) één van de beste sporten is om vet te verbranden. Bij HIIT worden korte krachtsinspanningen afgewisseld met korte rustperiodes. Bijvoorbeeld 20 seconden kniebuigingen afwisselen met 10 seconden rust. Uit onderzoek blijkt dat je met HIIT training welke 7x sneller kunt afvallen dan alleen met cardio training.

Welke sport je ook kiest om af te vallen. Het is altijd belangrijk om ook voldoende rust te nemen. Rust is belangrijk om blessures te voorkomen en om het lichaam te laten herstellen van de inspanningen. Ga nooit sporten als je nog spierpijn van de vorige training hebt. Dit is een teken dat de spieren nog niet herstelt zijn. Door dan te gaan trainen raken de spier nog verder beschadigd en kunnen er blessures optreden.

Bron: https://happyhealthy.nl/afvallen-met-sporten/