Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Voordelen van een (anonieme) SOA test

Jaarlijks lopen meer dan 25.000 mensen in Nederland een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op. Dat is zonde, want vrijwel iedereen is op de hoogte van maatregelen die een soa kunnen verkopen, maar toch gaat het dagelijks honderden keren mis.

Gelukkig is het behandelen van een soa in Nederland vaak bijzonder eenvoudig. De meeste soa’s zijn goed behandelbaar, hoewel enkele soa’s niet genezen kunnen worden. Zo kan hiv vrij effectief onderdrukt worden en komt aids in Nederland in principe niet voor. Toch zit je met een soa als hiv je leven lang vast aan medicijnen.

Door op tijd een soa test uit te voeren kunnen problemen met veel soa’s voorkomen worden en kunnen zorgen worden weggenomen. We kijken naar de vele voordelen van een tijdige, anonieme soa test.

Anonieme soa test – discreet en niet persoonlijk

Hoewel duizenden mensen in Nederland jaarlijks te maken krijgen met een soa, blijft er een groot taboe rusten op het hebben van een soa. Dit weerhoudt mensen er soms van om een soa test te laten uitvoeren. Dat is bijzonder riskant, want sommige soa’s veroorzaken lang niet altijd symptomen.

Hierdoor kun je jezelf prima voelen, maar al jaren rondlopen met een soa. Bij sommige soa’s, waaronder chlamydia, verergeren de klachten na enkele jaren, met onder meer onvruchtbaarheid als mogelijk gevolg.

Met een anonieme soa test wordt je naam niet opgeschreven en hoeft niemand te weten dat je een test hebt laten uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld bij Stadskliniek, die soa tests in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht en enkele andere steden aanbiedt.

Geen zorgen over mogelijke SOA

Hoe langer je wacht met een test na onveilige seks, hoe meer je je waarschijnlijk zorgen gaat maken over een mogelijk soa. Hoewel veel mensen opzien tegen de test, betreft het een routinetest die de aangewezen artsen en verpleegkundigen dagelijks uitvoeren. Je staat zo weer buiten en hebt snel duidelijkheid.

Snel behandelen voorkomt problemen

Hoe langer een soa aanwezig is, hoe groter de kans op complicaties. Ben je er op tijd bij, dan is vrijwel iedere soa bijzonder goed behandelbaar en ook te genezen. Zelfs bij ernstige soa’s, zoals hiv, maakt het veel uit hoe snel je start met de behandeling. Hoe eerder, hoe beter. Snel testen is het devies.

Goed begin van een relatie

Heb je een serieuze relatie gekregen, dan kan het fijn zijn om je beide te laten testen. Ben je beide getest en zijn de uitslagen negatief, dan kon je met geschikte anticonceptie ook seks hebben zonder condoom, zonder zorgen te hebben over mogelijke soa’s. Ga niet af op elkaars woord, maar laat simpelweg beide een test uitvoeren om een einde te maken aan alle twijfel.