Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Voordelen van dataopslag in de cloud

Het is nog niet lang geleden dat data uitsluitend op een lokale harde schijf werd opgeslagen, al dan niet intern op de computer. Sinds enkele jaren bewegen steeds meer particulieren en bedrijven richting de cloud.

Cloud is in feite niets anders dan een aantal externe servers waarop data opgeslagen kan worden. Een voorbeeld van cloud is Google Drive, maildiensten, Dropbox en ook een service als WeTransfer, waar bestanden via een cloud naar een andere persoon verstuurd kunnen worden.

Hoewel cloudopslag in het recente verleden enkele keren negatief in het nieuws kwam door hacks van bekendheden, biedt cloudopslag diverse voordelen ten opzichte van lokale opslag, ook op het gebied van veiligheid.

Voordelen van cloudopslag op een rijtje

Met name voor ondernemingen bestaat er eigenlijk geen enkele reden om niet over te stappen op cloudopslag.

Opslagruimte

Met een fysieke, lokale server zit je vast aan de capaciteit van die server. Zit de server vol, dan moet je een nieuwe harde schijf aanschaffen, wat vaak aardig duur is. Bovendien verliest de harde schijf waarde, omdat je jaarlijks moet afschrijven op de waarde van de server. Verder kan het ingewikkeld zijn om meerdere lokale servers met elkaar te verbinden.

Dat probleem is er niet met cloudopslag, omdat je bij de meeste diensten met één druk op de knop de capaciteit kunt uitbreiden en deze direct kunt gebruiken. Zelfs als de clouddienst gebruik maakt van diverse verschillende servers, merk je hier als gebruiker niets van.

Veiligheid

Hoewel de veiligheid van cloud in de afgelopen jaren geen goede naam kreeg, is dit onterecht. De hacks, waaronder de bekende iCloud-hacks, waren uiteindelijk allemaal te wijten aan nalatigheid van de gebruiker. Zij trapten bijvoorbeeld in phishingmails of gebruikten een eenvoudig te kraken wachtwoord. Dit is voor de clouddiensten zelf nauwelijks tegen te halen, omdat de gebruiker de hacker in principe binnenlaat.

Feit is dat veel clouddiensten, waaronder Dropbox, speciale beveiligingsafdelingen hebben waar werknemers fulltime werken aan de beveiliging van hun servers. Een dergelijk niveau van veiligheid is nauwelijks te behalen met een eigen lokale server.

Overal bereikbaar

Groot voordeel van cloudopslag is dat je de bestanden overal ter wereld kunt bereiken. Dat ligt doorgaans anders bij een lokale server. Hoewel je ook deze servers bijvoorbeeld met een speciale VPN-verbinding kan bereiken, is dit in de praktijk lastiger dan bij een dienst als Dropbox, waar je alleen de juiste inloggegevens en internet nodig hebt.

Dit maakt thuiswerken en onderweg werken een stuk makkelijker en komt ook de samenwerking tussen teams en werknemers ten goede.