Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Voordelen van een digitale handtekening

Je hebt vast wel eens een handtekening moeten zetten onder een contract of ondertekening. Waarschijnlijk heb je dit moeten doen met een handtekening of paraaf. Er is echter een nieuwe vorm van ondertekenen, dit is de elektronische handtekening. In dit artikel laten we zien wat de digitale handtekening is en wat de voordelen hier van zijn.

Een digitale handtekening is hetzelfde als een elektronische handtekening. Deze handtekening is een digitale versie van de normale handtekening. De gegevens van de handtekening kunnen gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een e-mailadres of word bestand. In sommige gevallen is een digitale handtekening gewoon een gescande versie van iemand zijn normale handtekening. Maar je kunt ook een speciale digitale handtekening maken met een speciale software.

Drie voordelen van een digitale handtekening

Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van de digitale handtekening? Als eerste bespaart het een hele hoop tijd, geld en papier. Dit is natuurlijk logisch, je hoeft tenslotte de handtekening niet meer te schrijven met pen en papier. Alles gaat veel sneller met een digitale handtekening en de contracten zullen veel sneller getekend kunnen worden. Je hoeft alleen maar een mailtje te sturen met de digitale handtekening, je hoeft niet meer naar de postbus te lopen. Dit is dus vele malen efficiënter.

Ten tweede is het veel veiliger communiceren. In de meeste gevallen is een digitale handtekening van dezelfde juridische waarde (uitgezonderd van belangrijke documenten als een testament of huwelijksakte). De digitale handtekening is virtueel beveiligd en hierdoor valt het niet echt na te maken. Ook kan de post niet onderschept worden, het risico van mogelijke identiteitsfraude is dus ook vele malen minder dan bij een normale handtekening of paraaf.

Ten derde kun je de identiteit van de afzender garanderen. Door de digitale handtekening weet je zeker dat het contract ondertekend is door de bedoelde persoon, het is dan ook een ontzettend betrouwbaar onderteken middel. Door het verifiëren van de virtuele handtekening ben je niet alleen veiliger dan bij een normale handtekening, je weet ook nog zeker dat je met de juiste persoon aan het onderhandelen bent.

Veel beter voor het milieu

Als laatste is het gebruik van de digitale handtekening veel beter voor het milieu. Het printen van papier voor een normale handtekening is namelijk ontzettend slecht voor het milieu. Bij het gebruik van een digitale handtekening is er geen papier nodig, er worden dus ook minder onnodige bomen gekapt. Contracten moeten vaak meerdere keren worden ondertekend, dit kost gewoon veel te veel papier. Stap dus over op de digitale handtekening om minder schade aan te richten aan het milieu.

Bron: https://www.stiply.nl/