Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Voordelen van zonnepanelen aanschaffen

Wat zijn de voordelen van het gebruik van zonnepanelen? Dat zetten we vandaag voor je op een rij

1. Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening

Zonnepanelen zijn een goede keuze voor je portemonnee. Ondanks dat de investering namelijk wel wat kost, bespaar je hiermee al snel 600 euro per jaar op je energierekening. Dit betekent dat je hier na 10 jaar al 6.000 euro mee hebt ‘verdiend’ en na 25 jaar al 15.000 euro (let op: dit is een richtlijn en is uiteraard afhankelijk van diverse factoren). Een echte investering is de toekomst dus!

Let wel: Het rendement van je zonnepanelen is afhankelijk van de mate van onderhoud. Eén grote klodder vogelpoep kan namelijk al zorgen voor een rendementsverlies van 5%. Regelmatig de zonnepanelen checken en reinigen met een goede zonnepanelen reiniger is dan ook zeer belangrijk. Gebruik een speciale reiniger omdat andere agressieve schoonmaakmiddelen de zonnepanelen kunnen aantasten en beschadigingen kunnen achterlaten. Ook het gebruik van een hogedrukspuit, harde borstels of schuursponzen is niet verstandig. In plaats daarvan kun je beter een zachte microvezeldoek gebruiken.

2. Zonnepanelen zijn duurzaam

Met zonnepanelen wek je je eigen groene energie op. Omdat de zon een onuitputtelijke bron van energie is die echt nooit zal opraken, is dit natuurlijk sowieso al een goed idee. Bovendien zorg je met zonnepanelen ook voor een veel lagere CO2-uitstoot. Dit komt omdat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld kolen of gas wordt er bij het opwekken van zonne-energie wel tien tot dertig keer minder uitgestoten. Zo kun je met één zonnepaneel al ongeveer 100 kg CO2 per jaar besparen en is je stroomvoorziening duurzaam.

3. Zonnepanelen zijn onderhoudsarm

Zoals we al vermeld hebben is het noodzakelijk om je zonnepanelen goed te onderhouden. Gelukkig is dat niet veel werk en hoef je niet al te vaak het dak op. Eén of twee keer per jaar de panelen checken en, als het nodig is omdat er bijvoorbeeld vuil op zit, even schoonmaken met een zonnepanelen reiniger en een zachte doek is al voldoende.

4. Zonnepanelen hebben een lange levensduur

Zonnepanelen zijn een investering in de toekomst. Ze gaan namelijk minstens 25 jaar mee, zeker als je ze goed onderhoudt. Omdat je je investering meestal al na 10 jaar al hebt terugverdiend, betekent dit dat je daarna nog minstens 15 jaar winst maakt.

Kortom: zonnepanelen zijn milieuvriendelijk, geldbesparend en bovendien makkelijk te onderhouden, waardoor dit een goede investering is voor iedereen!