Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Voordelen van de Cito-toets oefenen

Hoe belangrijk de Cito-toets in groep 8 ook gevonden wordt, er blijven elk jaar weer voor- en tegenstanders van zowel de toets in zijn algemeen als het oefenen van de Cito-toets.

Om die reden kan het geen kwaad om de voordelen van het oefenen voor de Cito-toets eens op een rijtje te zetten.

Voorbereiding op de toets

Een goede voorbereiding op de Cito-toets hoeft helemaal niet vervelend te zijn voor kinderen, zoals vaak gesteld wordt. Sterker nog, op veel scholen willen kinderen zelf juist voorbereid worden op de Cito-toets. 12-jarigen gaan van school af en beseffen ineens hoe belangrijk het is om het juiste vervolgonderwijs te kunnen genieten.

Wanneer kinderen zelf willen oefenen voor de Cito-toets of willen bekijken welke vaardigheden ze goed beheersen en welke nog niet, is er niets op tegen om de Cito door te nemen. Zolang je het als ouder maar niet overdrijft. Laat het vooral aan je kind over.

De voorbereiding op de Cito-toets kan spanningen voor het onbekende wegnemen. Kinderen die oefenen met gedegen oefenmateriaal weten namelijk wat ze voor hun kiezen gaan krijgen in april en worden op dat moment niet ineens verrast.

Minder stress bij kinderen

In kranten wordt vaak melding gemaakt van stress bij kinderen. Die stress komt vooral door hun ouders, die heel hoge verwachtingen hebben.
Het oefenen van de Cito-stress haalt bij veel kinderen de nodige druk van de ketel, om een eenvoudige redenen: het onbekende is ervan af.

Nu is het zo dat de Cito-toets een typische toets is, heel anders dan de methodetoetsen die vlak op de leerstof volgen. Kinderen kunnen daardoor verward raken en bang worden. Wanneer zij oefenen voor de toets en bekend raken met de opstelling van de vragen, weten ze als geen ander wat ze er straks mee aan moeten.
Oefenen kan dus veel stress bij kinderen wegnemen.

De opvallende vraagstelling

Over de vraagstelling van Cito-toetsen wordt ook veel melding gemaakt. Dat komt omdat vooral bij rekenen er veel vragen zijn in de vorm van een verhaaltje. De kinderen moeten zelf een kale som uit een redactiesom (contextsom of verhaaltjessom) halen. Dat is op zich niet ingewikkeld, maar kan wel even wennen zijn als een rekenmethode daar niet op voorbereid.
Niet gek dus dat kinderen in het begin onnodige fouten maken. Ze hebben de som niet goed begrepen, maar zouden hem kaal wel goed uit kunnen voeren.
Daarom is het niet verkeerd om de vraagstelling samen met je kind te oefenen. Bekijk een rekensom en vraag je kind wat er nu eigenlijk gevraagd wordt. Kortom: haal samen de kale som uit elk verhaaltje. Dat is een vaardigheid op zich en zodra een kind dat goed kan, zal de toets een stuk beter gemaakt worden.

Alvast een inkijkje

Het laatste voordeel is dat kinderen en ouders die de Cito-toets oefenen alvast een inkijkje hebben gekregen in de Cito-toets. Ze weten wat er verwacht wordt, maar ook hoe ze ongeveer zullen gaan scoren. Wanneer je veel fouten maakt, zal een lagere score je niet verrassen in mei. Evenals wanneer je hoog scoort.

Het is dus ook een stukje voorbereiding op de uitslag die in mei gaat komen. Wanneer je hier als ouder niet te zwaar aan tilt, maak je het voor je kind ook een stuk makkelijker.
Oefenen voor de Cito-toets kan dus om meerdere redenen zinvol zijn, zolang je het met mate doet en met de juiste insteek.

Bron: https://www.bureaubijles.nl